Behandling af lus

Hoved lus kan behandles medicinsk eller mekanisk. Den medicinske behandling er enten shampoo eller væske. Den har vist god effekt.
Flere undersøgelser har dog vist, at mange lus kan blive modstandsdygtige overfor medicinsk behandling.

Den mekaniske behandling omfatter flere former for kæmning eller “indkapsling” af lusene. Alle kræver grundighed for at give et godt resultat.

Hvornår skal jeg undersøge mine børns hår for lus?

Du bør undersøge dine børns hovedbund for lus, hvis de har kløe i hårbunden. Du kan rede håret igennem med en tættekam og banke den af på et hvidt underlag. Her vil du kunne se de voksne 2-3 mm store lus. Når du undersøger håret, kan du også se de glinsende ca. 0,8 mm lange luseæg, som sidder på hårene tæt ved hårbunden. Lusene trives bedst på hårene tæt på hovedbunden.

Du kan forebygge, at lusesmitten spreder sig ved at rede håret igennem med tættekam regelmæssigt. Det vil sige 1 gang om ugen. Du skal starte en behandling og orientere din omgangskreds, hvis du finder lus.
Hele familien skal undersøges nøje, hvis et barn har lus. Det er dog kun personer med levende lus, som skal behandles. Kamme, børster og huer kan enten vaskes i sulfovand, vaskemaskine eller lægges i fryseren i 1 døgn.

Hvordan behandler jeg hoved lus med medicin?

Et vigtigt element i lusebehandlingen er at være grundig og vedholdende med en tættekam. Denne behandling er desuden billig og effektiv. Du kan forsøge at starte med en almindelig shampoo eller balsam, inden du prøver medicinske medikamenter, der fås i håndkøb på apoteket.
Derfor bør du generelt ikke bruge dem til at bekæmpe hoved lus.