Vorter er små hårde knuder i huden. Kan optræde overalt, men langt hyppigst på hænder eller fødder. Vorter skyldes et virus (human papilloma virus). Risikoen for smitte er lille, men især til stede ved kontakt hud mod hud, evt via beskadiget hud eks i våde rum (svømmehaller o.lign.). Vorter kan spredes hos samme person, hvis man piller i vorten eller bider i vorter på fingrene.

Vorter kan genere, hvis de er meget ømme eller kosmetisk skæmmende eks. på hænder. Men generelt må man sige, at vorter er ganske harmløse og ufarlige. De fleste mennesker har haft vorter, især i barndommen. Vorter forsvinder altid af sig selv på et eller andet tidspunkt – de fleste i løbet af 6-12 måneder – vel at mærke uden nogen form for behandling. Behandling kan få vorterne til at forsvinde hurtigere – men behandlingen kan både være smertefuld og tidskrævende. Det er altså lidt af en temperamentssag, om man ønsker behandling for sine vorter.

M.h.t. badning i svømmehaller og omklædningsrum i skoler: der er normalt ikke noget problem, hvis man er i behandling for sine vorter eller anvender plastiksokker/-tøfler.

Behandling:

Lokalbehandling med salicylsyre: Købes i håndkøb på apoteket under navne som Verucid, Vortex o. lign. Skal påsmøres dagligt i op til 3 måneder, kun selve vorten skal smøres, da det kan irritere den raske hud udenom. Salicylsyre opløser gradvis vorten udefra. Med få dages mellemrum må man fjerne det døde væv. Efter varmt fodbad fjernes det døde væv med en fodfil.
Virkningen af salicylsyre forstærkes, hvis man sætter plaster på efter man har påsmurt salicylsyre.

Det kan tage 2 uger eller længere, før der er begyndende resultat af behandlingen, som normalt skal fortsættes i alt i 3 måneder.

Hæfteplaster eller tape: Kan anvendes daglig på vorten, denne kan ofte forsvinde inden for 1 måned.

Håndvorter: Kan evt fjernes med skarpske efter der er anlagt lokalbedøvelse (kan ikke anvendes til fodvorter).

HUSK: Vorter er ufarlige, forsvinder oftest af sig selv og behandlingen kan være smertefuld og/eller tidskrævende.